Pagina 1 van 1

weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 09:10
door wil51
Ik lees net een verrassend bericht over de kwaliteit van het onderwijs in Europa. Het beste onderwijs wordt gegeven in Finland. Nederland is een aantal plaatsen gezakt in de ranglijst. Alleen met wiskunde staan we boven Finland. Maar wat mij verbaasde, is dat de kwaliteit van het onderwijs in Polen hoger is dan in Nederland.

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 09:24
door Ton1959
Nou dan word het tijd dat ons onderwijs ook beter gaat worden. Misschien dat wij dan ook beter weten in welk land je moet gaan werken om je inkomsten te verhogen Big RT Smile .

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 09:47
door wil51
De Roemenen zijn ook al slimmer om hier al de subsidies te halen zonder er voor te werken of hier te wonen. :roll:

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 10:23
door HansD
Ik ben heel benieuwd hoe ze dat gemeten hebben. Ik merk niks van goed wiskunde onderwijs, en heb mijn handen vol aan bijlessen.

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 11:01
door wil51
HansD schreef:Ik ben heel benieuwd hoe ze dat gemeten hebben. Ik merk niks van goed wiskunde onderwijs, en heb mijn handen vol aan bijlessen.
Ik weet niet hoe en wie dat onderzoek gedaan heeft. Mijn vrouw klaagt ook dat de PABO studenten die ze begeleidt niet kunnen rekenen en spellen.

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 13:17
door EL SCORPIO
Van dat rekenen begrijp ik wel.
Onze dochter is nu bijna 15 jaar en op de lagere school leerde ze rekenen door te gokken.
Ik vroeg al of ze met die leeftijd in een casino zat. GOKKEN doe toch normaal.
Staartdelingen mocht niet meer, je moest dat ook gokken.

Ik heb geleerd meten is weten en met gokken maak je brokken.

Ik zit gelukkig elke dag in het geld en cijfers en heb onze dochter geleerd hoe je dat moet doen.
Die zit gelukkig op de juiste weg alleen heeft ze nog een beetje problemen met wiskunde verhaalsommen. Gewoon omdat ze nog niet precies de juiste elementen eruit haalt. Maar dat gaan we ook oplossen. Daar gaat het gewoon om het verschil te zien van informatie en desinformatie. En lezen wat er staat en niet een eigen verhaal ervan maken.

Maar inderdaad. Kijk maar in winkels als je cash betaald weet niemand meer wat ze terug moeten geven. Want het staat in de kassa. Moet je eens proberen om eerst met 50 euro te willen betalen en als ze dit hebben aangeslagen dan zeggen dat je kleiner wilt betalen. Hoe krijg je kasverschillen.
Hoofdrekenen bestaat al bijna niet meer. Laat staan om boekhoudkundige en financiele problemen op te lossen.
Gelukkig weet ik nog wel hoe het allemaal moet.
Out of the box denken is er ook zo één, wie kan dat tegenwoordig nog.
Als het ff anders moet dan geleerd dan schieten menige in de stress.

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 16:42
door Jekihero
Niets verbaast mij meer in deze, ik verwonder mij nog wel eens......................

De beheersing van de Nederlandse taal is i.m.h.o. door de bank genomen inderdaad matig. (En niet alleen bij jongeren).
De woordenschat is beperkt en het kofschip zijn we vergeten omdat het ons gewoon niet interesseert.
Het huidige MBO nivo (of "niveau" wie weet het nog?) wiskunde is zeer droevig, en niet alleen de vakken taal en wiskunde zijn zwak onderwezen.
Regelmatig word ik teleurgesteld in de kennis van jeugdigen en/of schoolverlaters en vraag mij af hoe en wanneer de inhaalslag gaat plaatsvinden.
Het voordeel is dan wel weer dat het MBO diploma nu echt voor iedereen bereikbaar is.

Waar moet het heen?
Als het aan de huidige coalitie ligt volgt er na de zomervakantie van 2015 een kernreactieachtig massaontslag voor oudere werknemers.
Vervolgens kan daardoor de jeugd tegen een veel lager tarief aan de slag en is het beleid succesvol geweest?
Als mijn toekomst zou afhangen ( en dat doet het...........) van de ontwikkeling van de jeugd van vandaag en de pragmatische aanpak van de overheid dan zou ik mij al generaliserend grote zorgen moeten maken.

En toch.........., en toch komt alles goed.
Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Ronald

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 03 dec 2013, 19:28
door zadkine
wil51 schreef:Ik lees net een verrassend bericht over de kwaliteit van het onderwijs in Europa. Het beste onderwijs wordt gegeven in Finland. Nederland is een aantal plaatsen gezakt in de ranglijst. Alleen met wiskunde staan we boven Finland. Maar wat mij verbaasde, is dat de kwaliteit van het onderwijs in Polen hoger is dan in Nederland.
Dat is mij al sinds jaar en dag bekend. Om precies te zijn sinds 1972.....toen de Nederlandse deelnemers (eindexamen HBS en Gymnasium, pre mammoet dus) aan de internationale wiskunde olympiade in Polen weinig in te brengen hadden tegen bv een 13 jarig oostblokkertje. (Nee, niet ik heb aan die olympiade mee gedaan....)

Of gezien de manier waarop je op universiteiten in Polen toegelaten wordt voor je keuze studie. Simpel en doeltreffend een vergelijkend toelatings examen. Andere optie bestaat/bestond niet.Nou, dan zorg je wel dat je de voor je studie van belang zijnde vakken echt goed leert. En dit was de enige manier om aan zwaar werk in de communistische industrie te ontsnappen....voor het geld hoefde je niet te gaan studeren daar overigens. Een mijnwerker verdiende meer.
Jekihero schreef:..
Als het aan de huidige coalitie ligt volgt er na de zomervakantie van 2015 een kernreactieachtig massaontslag voor oudere werknemers.
Vervolgens kan daardoor de jeugd tegen een veel lager tarief aan de slag en is het beleid succesvol geweest?
Als mijn toekomst zou afhangen ( en dat doet het...........) van de ontwikkeling van de jeugd van vandaag en de pragmatische aanpak van de overheid dan zou ik mij al generaliserend grote zorgen moeten maken.

En toch.........., en toch komt alles goed.
Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Ronald
Geen , maar dan ook geen enkele kans dat een jongere eventjes mijn werk over neemt...tenminste jongeren die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
de jongeren die het wel snel zouden kunnen hebben mi. geen enkele moeite om sowieso werk te vinden.
Mensen van middelbare leeftijd kunnen het , dankzij opgebouwde ervaring, mogelijk wel overnemen...



Wat betreft de scholing van nu...ik heb slechts geconstateerd dat het niveau van het onderwijs vrijwel nergens aansluit op waar een kind aan toe is om te leren.Of dat nou gaat om kinderen met gouden handjes...er is geen vakschool meer...of dat het gaat om de goed lerenden...hun wordt niks nieuws geleerd op school, wat er ter sprake komt weten die al. Slechts een middenmoot heeft echt wat op school te zoeken.
Zelfs het niveau van de (meeste) universiteiten is maar matig als je ziet wat hoogleraren soms publiceren...alleen bij diverse beta vakken zoals op een technische universiteit is het niveau wel gehandhaafd, want zoals mijn kind zei, je kunt je niet permitteren om ingenieurs op te leiden die alleen maar instortende bruggen kunnen ontwerpen.

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 04 dec 2013, 08:42
door Bert M
Tja, als ik derdejaars vmbo leerlingen (die de richting metaalbewerking volgen) op stage krijg en we moeten ze letterlijk eerst uitleggen wat een lasapparaat is en hoe je daar mee moet werken, dan vraag ik mij stellig af wat de toekomst ons brengen gaat.

Op elke vacature die ik plaats krijg ik bergen reacties, ik kan alleen bijna geen geschikte kandidaten vinden! De afgelopen vier jaar heb ik uit een stroom van ca. 50 uitzendkrachten en sollicitanten slechts één, ja echt maar één persoon gevonden waarmee ik het risico aandurfde om er een jaarcontract mee aan te gaan... En zelfs dan moet ik nog maar afwachten hoe zo iemand zich ontwikkelt als hij een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Bij vorige bedrijven vaak genoeg meegemaakt dat dan elke vorm van initiatief en daadkracht er uit vloeide als water uit een badkuip...

Het is een lastige tijd, mensen! Zowel voor werknemers als voor werkgevers...

[groet]

Bert M

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 04 dec 2013, 11:53
door doov650
Tja mensen, vroeger was natuurlijk alles veel beter dan nu.............

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 04 dec 2013, 14:14
door zadkine
doov650 schreef:Tja mensen, vroeger was natuurlijk alles veel beter dan nu.............
Laten we zeggen: Er was meer / vroegtijdiger, keus in het soort opleiding waar een kind voor kon kiezen. Vanaf 12 jaar al volledig praktisch gericht desnoods, zonder verplichting allerlei vakken te moeten leren als engels, wiskunde, duits , frans terwijl je eigenlijk niet leren en stilzitten kunt.

In mijn tijd dus de LTS, Jan Bax havenschool of huishoud school.
Daarna de mavo (zou vergelijkbaar moeten zijn met vmbo theoretische leerweg maar ik heb het idee dat een fatsoenlijke mavo leerling toen hetzelfde niveau leerde in 4 jaar wat nu een havo leerling in 5 jaar leert.

Is ook wel een oorzaak voor....in die tijd kende je als je van de basisschool af kwam gegarandeerd rekenen, taal etc op een bepaald niveau, terwijl dat tegenwoordig vaak pas bij de brugklas aan de kinderen geleerd wordt.

Terwijl bovendien de politiek ineens ging spreken over 50% hoger opgeleid, iets wat je alleen maar kan bereiken door het niveau omlaag te halen want de "onderkant" van die 50% is bij mij nog altijd het gemiddelde.Oftewel, in mijn jeugd ging de p50 tot p75 ging naar de mavo,de p75-p90 naar de havo en de p90-p100 naar het vwo.

Nu gaat de p50 al naar de havo en boven de p75 naar het vwo....waarom zouden er nu wel vwo+ klassen zijn, waar dat vroeger niet/nauwelijks nodig was?....Gewoon om de p95 en hoger nog een beetje uitdaging te geven, ipv dat de p95 het gemiddelde in het vwo is.

Maar zelf hoef ik niet echt te klagen...

Re: weer een kroegpraatje over onderwijs

Geplaatst: 04 dec 2013, 18:37
door Bert M
Keurige analyse door Zadkine! _004