Habeve schreef:
Eerder is reeds geschreven dat de Optimate een te lage laadspanning afgeeft en daardoor de accu niet voldoende kan laden.
M.i. is een druppellader daar ook niet voor bedoeld, maar wel om de (volle) accu op conditie te houden. En dat doet ie perfect.
Ik ben het met je eens Harald, met een kleine correct, als ik zo vrij mag zijn:
ik sprak over laadstroom, niet laadspanning. De Optimate levert tot maximaal 15 volt, volgens opgave van de fabrikant (0,8 ampère, 12 watt maximaal)
Die laad-spanning is voldoende om moderne (lees: Gel, AGM) accu's te kunnen laden.
Maar ik kijk ook even naar de prijs per (maximaal leverbare) ampère, en dan is de Optimate wel erg duur.
Versus de andere merken die het predicaat Goed kregen in de recente Accu Lader test van ProMotor/ANWB.
Habeve schreef:
De Optimate is (voor zover ik weet) de enige lader die een volledig ontladen accu weer kan oppeppen (pulserend laden)
Denk dat er wellicht wat onduidelijkheden zijn, laat mij dat verduidelijken;
Ook de Ctek en de Oxford schakelen hun laadstroom (en spanning!) om de accu te laden, afhankelijk van de toestand van de accu.
De Optimate kent 4 stappen, de Oxford heeft 7 stappen, de CTek kent 8 stappen. (je hebt altijd baas-boven-baas

).
Hierbij meet de acculader de toestand van de accu en past daarop het laad-proces aan.
Ik zal hier geen verhandeling gaan houden over "float", "maintain", "bulk", "recover" en dergelijke, dat zal niet iedereen echt interesseren, denk ik. :lol:
Daarnaast is er een (chemisch) proces bij accu's genaamd sulfatering, ik leg dat altijd uit als "tandplak" van accu's. Dat ontstaat vooral bij diep-ontlade accu's.
En zal het de goed (volledig) kunnen laden van een accu tegen gaan, en ultimo kan een accu daardoor defect raken. (laadcapaciteit loopt terug)
Om dat tegen te gaan, is er ook nog een de-sulfatatie-stand bij Ctek, Oxford en Optimate, waarbij een (veel) hogere spanning (20 volt en hoger, en soms ook een wisselspanning signaal van enkele KHz) kortstondig op de accu losgelaten wordt, om die sulfatering tegen te gaan.
En dat wordt soms ook als pulserend laden aangeduid (al dan niet terecht).
Een druppellader, de naam zegt het al, druppelt de accu vol, wat langere tijd in beslag zal nemen, afhankelijk in hoeverre de accu "vol" is.
(ps: Een druppellader "uit de oude doos" kent geen "intelligentie" en blijft dit net zo lang doen totdat je de druppellader los neemt.)
Een druppellader is een prima oplossing om de zgn. "parasitische" verbruikers zoals alarm e.d. te compenseren.
Daarom denk ik persoonlijk dat het, ondanks alles, niet helemaal de lading dekt (leuke woordspeling) om de Optimate's *alleen* druppelladers te noemen.
Immers, er zijn verschillende schakelprogramma's, dus op z'n best kan je de Optimate een schakelende druppellader noemen.
Een acculader doorloopt een aantal laadcycli, waarbij de toestand van de accu gemeten wordt, en de laadcyclus op aangepast wordt.
Als je een (al dan niet schakelende) druppellader ruim voldoende tijd geeft, (dagen, in plaats van uren) zal deze een accu (weer) op lading kunnen brengen cq. kunnen houden.
Echter, en dat is m.i. een belangrijk punt bij een druppellader versus een "echte" lader, de laad-stroom die zo'n druppellader maximaal kan genereren, zal onvoldoende zijn om een accu goed te kunnen opladen (lees: volledig), daar heeft een druppellader niet voldoende kracht (lees: ampère) voor.
Dat is ook niet de bedoeling van een druppellader, het brengt de accu (binnen een paar dagen) op lading (SOC, State of Charge) en daarna is het aan de dynamo van het voertuig om de accu daadwerkelijk verder (volledig) te laden.
Een Optimate is ongeschikt om een accu goed door te laden, daar heb je toch meer ampères voor nodig dan het apparaat kan leveren.